Skip to content

Acne

Akne (eller akne, som förekommer i båda stavningarna) påverkar vanligtvis unga människor, men även äldre kan. Detta är en hudsjukdom som uppstår när våra talgkörtlar blir inflammerade och då så kallade finnar dyker upp. Vissa människor tror att finnar eller akne orsakas av dålig hygien, men så är inte fallet. Akne kännetecknas av finnar och pormaskar, som vanligtvis förekommer i olika delar av kroppen. De förekommer främst i ansiktet, bröstet och ryggen där våra talgkörtlar är störst. Därför kan vem som helst drabbas av akne oavsett ålder eller kön. Det är dock vanligare att få det under tonåren. Detta beror på att du sedan går in i puberteten. När detta händer kommer hormonbalansen i kroppen också att förändras. Det är könshormoner som får det att bildas med fett. I sin tur kommer mer fett att leda till att talgkörtlarna blockeras i munnen. Därför beror akne på hur mycket fett talgkörtlarna producerar.