Skip to content

Tömning

Gör en egen portömning hemma

Om du har många pormaskar så kan du göra en egen portömning hemma. Du som lider av extremt många bör dock tömma dem hos en hudterapeut första gången. De har en nål de använder så att de töms ordentligt. En portömning består av flera steg och det är att rengöra, ångbada, tömma och efterbehandla.

Rengöra huden

Innan du börjar med att tömma porer, så måste huden vara ren. Tvätta bort smuts och eventuellt smink. Du kan använda dig av en rengöringskräm.

Ångbad

Koka upp vatten i en gryta och en kastrull och häll i en skål, eller ha kvar det i grytan. Sätt dig sedan och håll ditt ansikte över skålen/grytan. Lägg en handduk över ditt huvud och gryta/skål, så att ångan stannar kvar. Sitt så i minst 30 minuter.

Tömma porerna

Nu är det dags att tömma porerna. Ha tvättade händer innan, så du inte får en infektion. Du kan desinficera dem eller så har du på dig plasthandskar.  Porerna har öppnats upp på ett bra sätt tack vare ångbadet. Så det räcker med att försiktigt massera runt dem, inte klämma. Se till att tömma porerna helt.

Efterbehandling

Efter att du tömt porerna så bör du låta huden vila. Du kan ta kallt vatten och skölja ansiktet med samt att du man smörja in ansiktet med en mild fuktkräm. Undvik att använda andra krämer, produkter eller smink samt låt bli att vara ute i solen, på minst 24 timmar.