Skip to content

Akne

Akne är vanligt i tonåren, men även vuxna drabbas av finnar. Dessa uppstår inte på grund av dålig hygien som många tror, utan det beror helt uteslutande på att talgkörtlarna producerar extremt mycket fett. Detta är ofta ärftligt och att tvätta med mild tvål och vatten räcker ofta långt. Har du svårare akne eller lider väldigt av den så kan det dock vara läge för akne behandling.
Det finns akne behandling på salong, men det finns även huskurer som du kan testa hemma.
Is är något som gör att svullnader går ner. En finne är en slags svullnad, så har du en extremt stor sådan som du vill dölja inför en fest eller liknande, så använd en isbit mot den.
Citronjuice, innehåller citronsyra. Den har en naturlig sammandragande effekt på din hud. Pressa egen juice och badda finnarna med hjälp av en bomullstuss. Låt det sitta i över natten.
Äppelcidervinäger, är något du kan använda för att skapa en egen toner. Blanda vinägern med 3-4 delar vatten och badda med.
Tro det eller ej, men tandkräm är ett annat knep du kan ta till. Den torkar ut finnarna, men se till att du använder en tandkräm som är helt vit.
Vitlök som pressas till en pasta med vatten, kan du smeta på finnarna och låta sitta i fem minuter.
Äggvita hjälper till att öppna upp porerna. Det i sin tur gör att det är enklare att rengöra dem. Smörj in området du har problem med, låt sitta 10 minuter och tvätta sedan av med vatten.