Skip to content

Mun

Munsår är något som är väldigt vanligt och det är ofarligt. Ofta beror munsår på herpesvirus. Om du någon gång gått viruset, så finns det kvar i din kropp för resten av ditt liv. Dock finns det hjälp att få under den tid du har utbrott och ont av dina munsår.

Under tiden du inte har munsår, så märker du inte av herpesviruset och många vet inte ens om att de har det då de aldrig får besvär. Herpes munsår smittar främst via saliv då du pussar eller kysser någon. Även om risken är liten att smitta, så undvik att dela läppbalsam eller flaska när du har utbrott som blåsor eller sår, då det kan ske om du har otur. Att föra smittan vidare är störst risk precis i början av ett utbrott, men kan även ske utan att du själv känner att du har besvär.

Herpes i underlivet och herpes munsår är två olika virus, men oralsex kan göra att munherpes smittas vidare till underlivet.

Symptom på herpes munsår, börjar ofta med en kliande, stickande känsla kring munnen eller på läpparna. Det börjar sedan klia. Små vätskefyllda blåsor uppstår och när de spricker får du sår. Besvären brukar gå över på cirka en vecka.

Det går inte att bli av med munsår, men det går att lindra och att förhindra att du får utbrott på olika sätt.

Extrema besvär med munsår kan göra att du behöver hjälp från läkare som kan skriva ut tabletter.